Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Koření jednodruhové

Informace

Nejprodávanější produkty

Cejlonská skořice pravá mletá - Cejlonka Zobrazit větší

Cejlonská skořice pravá mletá - Cejlonka

NK341

Nový produkt

Cinnamomum verum / zeylanicum

Cejlonská (pravá) skořice 100%

Země původu: Srí Lanka

Více informací

5 ks

129 Kč s DPH

129 Kč za 100g

Přidat na seznam přání

Pravá skořici s pouze stopovým množstvím kumarinu, obsah kumarinu (~12mg/kg), která není pančována klasickou "skořicí" cassia. 

Správně namletá pravá skořice je prostě bomba – má super intenzivní aroma, výraznou, sladkou chuť a příjemně pálí. Totiž, ve skořici je zcela zásadní látkou cinnamaldehyd: voňavá, pálivá a sladká látka, s kterou je spojováno množství zdravotního výzkumu. Pálivosti pokrmů se však obávat nemusíte, pálivost se projevuje spíš při přímém ochutnání většího množství skořice. 

Skladování: pro zachování vysoké kvality mleté skořice doporučujeme skladování v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.

Skořice je známa již od dob Starověkého Egypta a později Starověkého Řecka. Byla tak ceněna, že byla obětována jako dar králům a bohům. Je nutno rozlišovat pravou skořici, která byla ve starověku používána (tj. cejlonská skořice Cinnamomum verum/zeylanicum), a nepravou “skořici” (to, co běžně kupujete a používáte jako skořici, tj. “cassia”, skořice čínská Cinnamomum cassia). Rozdílů těchto dvou koření je mnoho: cassia, kterou obvykle používáte, zatěžuje ledviny a játra alkaloidem kumarinem, kterého obsahuje významné množství. A tak, když se lidé snaží léčit běžnou skořicí, mohou si přivodit další potíže. Oproti čínskému stromu cassia, pravá skořice Cinnamomum verum/zeylanicum ze Srí Lanky (do roku 1972 nazývána Cejlon) obsahuje kumarinu pouze malé množství, až 400x méně, a proto je cejlonská skořice tou správnou volbou. Cassia a cejlonská skořice jsou vedle obsahu kumarinu jasně rozeznatelné barvou, tvrdostí a zejména chutí a vůní, která je u cejlonské skořice přímo božská, značně odlišná od cassie, kterou znáte ze supermarketu. Cassia je mnohem tmavší, tvrdší a hrubší. Výrazným rozdílem je také způsob sklizně, který se odráží v charakteru skořicových vřeten – zatímco z čínského stromu se používá celá kůra, z pravého skořicovníku je nejprve nutno důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vnitřní, zlatavá vrstva kůry, z které se balí jednotlivá vřetena, podobně jako když se balí doutníky z tabákových listů.
Skořice je vhodná snad do všech druhů sladkých pokrmů – do snídaňových cereálií, jogurtu, pečiva, bábovek, koláčů, muffinů, ovoce a sladkých nápojů je velmi chutná. Jablka a skořice jsou jako ořechy a med – výborně se k sobě hodí. Tedy kdykoliv pečete s jablky, nezapomeňte, vedle hrozinek, přidat i poctivou dávku skořice. Vůně je nepopsatelná. Podobnou výtečnou kombinací jsou švestky se skořicí. V naší rodině je velmi oblíbenou svačinou medem slazený domácí kefír se švestkami posypanými mletou skořicí, a po obědech máme rádi kávu se Sladkým kořením Voňavého krámku. Skořice se často pije ve formě skořicového čaje, věnujte mu pozornost! V Rusku je dlouhodobě velice populární skořicová vodka. Obdobně se skořice přidává do whiskey. Skořice se používá i ve slaných jídlech, hlavně s česnekem; na Středním Východě je populární přísadou do jídel z kuřete, jehněčího a ryb. Díky svým antibakteriálním účinkům dodává těmto jídlům mimo chuti i výrazně vyšší odolnost vůči mikrobům, tudíž déle vydrží. Máte-li rádi žvýkačky, doporučujeme si do úst dát se žvýkačkou i úlomek skořice.

Balení, distribuce: Voňavý krámek nejen s kořením, Silvie Divišová V., nám. TGM 40, Moravský Krumlov

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

Cejlonská skořice pravá mletá - Cejlonka

Cejlonská skořice pravá mletá - Cejlonka

Cinnamomum verum / zeylanicum

Cejlonská (pravá) skořice 100%

Země původu: Srí Lanka