Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Koření jednodruhové

Informace

Nejprodávanější produkty

Nové Kardamom celý semena Zobrazit větší

Kardamom celý semena

NK1381

Nový produkt

Semena kardamovníku obecného pronikavě voňavá.

Více informací

5 ks

140 Kč s DPH

280 Kč za 100g

Přidat na seznam přání

Kardamom je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Zelený kardamom jsou plody a zrna jsou semena téže rostliny. Chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Kardamomem se ochucuje vánoční pečivo, ovocné zákusky a kompoty. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat. Arabové jím ochucují kávu, je pro ně symbolem pohostinství. Je vhodný i k ochucení čaje.

Toto koření má zcela jedinečnou kombinaci mnoha aromatických látek, která se zasloužila o to, že zelený kardamom je třetím nejdražším kořením na světě, což dokládá i jeho přezdívka “Královna koření”. Po rozdrcení čerstvého kardamomu nejprve cítíme eukalyptol, který známe z eukalyptového oleje či blahovičníku. Vzápětí cítíme vůně obsažené v citronech (limonen), pryskyřici (pinen), mátě (menthol) a dalších bylinách. Nejen tyto látky jsou důvodem, proč hraje kardamom významnou roli jak v Ayurvédě, tak v tradiční čínské medicíně.

Vzhledem k obsahu lehkých aromatických látek typu menthol a limonen je kardamom obzvláště vhodný do sladkostí, čajů a osvěžujících nápojů. Pryskyřičná vůně kardamomu se taktéž výtečně hodí ke sladkým pokrmům a kávě. Je nutno poznamenat, že kardamom je dobře znám i pro svůj dobrý vliv na zažívání. Kardamom se velmi často přidává do skořicového čaje, muffinů, černého čaje a kávy, limonády, zmrzliny a kdekoliv, kde používáme citron. Výborně si rozumí s jablky a čokoládou. Máme jej rádi i se žvýkačkami, tak jako skořici – dejte do úst se žvýkačkou i pár semen kardamomu a dostanete úžasnou chuť a pocit v ústech. Kardamom je používán po celém světě, nejtypičtější je však pro indickou kuchyni a Střední Východ a Jižní Asii. V těchto zemích je používán především ve sladkostech, kávě (tamější kávové směsi obsahují až 40% kardamomu!) a je zcela nezbytnou součástí indického masala chai. Aroma kardamomu se dobře doplňuje s pomeranči, skořicí, hřebíčkem, ale i s kmínem, růží a cedrovým dřevem. Přejeme bohaté gastronomické zážitky!

Země původu: Guatemala

Latinský název: Elettaria cardamomum

Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte kardamom v sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma z kardamomu nemohly volně ztrácet do prostoru.

Balení 50g.

Balení, distribuce: Voňavý krámek nejen s kořením, Silvie Divišová V., nám. TGM 40, Moravský Krumlov

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

Kardamom celý semena

Kardamom celý semena

Semena kardamovníku obecného pronikavě voňavá.